zaterdag 14 april 2012

De collega's


Vorige week in m’n blog over het nieuwe kantoor schreef ik al dat aan de aankleding nog het een en ander gedaan moet worden.  Waar ik toen wel, ten onrechte, aan voorbij ben gegaan zijn natuurlijk de collega’s.  Goed, ook met de invulling van het team zijn we nog niet klaar, maar ik kan toch al wel een idee geven van m’n collega’s hier.  We zijn nu met z’n zessen, maar daar komen binnenkort nog een paar collega’s bij.
Afgelopen december ben ik samen met m’n nieuwe collega Kirsten naar Tunis gegaan voor de nodige voorbereidingen.  Kirsten is onze interim adjunct-directeur en is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid hier.  Zij blijft hier in Tunis tot eind augustus, waarna haar werk wordt overgenomen door Bettina.  Bettina was tot nu toe adjunct-directeur in Jeruzalem en geniet op het moment van haar ouderschapsverlof.


Kirsten en Bechir
Een deel van het voorbereidingswerk in december was het werven van een paar lokale mensen voor ons nieuwe kantoor.  Doordat onze lokale contactpersoon, die ons daarin begeleidde, haar zaakjes niet goed voor elkaar had verliep dat tamelijk chaotisch.  Zo had ze, zonder vooroverleg, een zaaltje in een vijfsterrenhotel gereserveerd voor de sollicitatiegesprekken, maar dat leek ons niet erg handig met het oog op de te verwachten salariseisen van de kandidaten.  Uiteindelijk hebben we de gesprekken gevoerd in een zaaltje van ons eigen driesterrenhotel.  Tijdens één van de gesprekken bleken we ook nog eens een verkeerd cv voor onze neus te hebben.  Het duurde een paar minuten voordat we dat door hadden – waarschijnlijk iets langer dan de kandidaat zelf.  Gelukkig hebben we uiteindelijk naar aanleiding van die gesprekken twee Tunesische collega’s kunnen selecteren:  onze financieel administrateur Bechir en onze project-assistente Samia.

Samia
 
Samia kon direct aan de slag en heeft in de eerste weken de halve stad platgelopen om de nodige handtekeningen en stempels te halen om de registratie van Oxfam Novib en van onszelf hier in Tunesië helemaal in orde te maken.  Bechir is begin maart begonnen nadat ie eerst, samen met Samia, een weekje naar Novib was geweest voor de nodige trainingen.  Dat is een hele ervaring geweest voor allebei, maar vooral voor Bechir die nog nooit Tunesië was uit geweest. 

Begin mei krijgen we er nog een derde Tunesische collega bij: Malik.  Die gaat zich vooral bezighouden met het programma-werk en met veiligheidstechnische zaken.  Over dat laatste zal ik een volgende keer wat meer schrijven.  Voor het programma-werk hebben we straks in totaal drie mensen in het team.  Naast Malik hebben we in ieder geval al Salima.  Een Marokkaanse die we hebben weggeplukt bij onze Spaanse collega’s van Oxfam Intermon.  

Salima

Op de foto kun je zien dat Salima een nekkraag draagt.  Het gevolg van een aanrijding, drie weken geleden, van de taxi, waar ze samen met Kirsten in zat.  En dan krijgen we binnenkort nog een nieuwe collega er bij die zich met name gaat bezighouden met ons programma-werk in Marokko.  Die collega gaat trouwens werken vanuit het kantoor van Oxfam Intermon in Rabat.
En dan hebben we ten slotte nog onze directeur Manal.  Manal is Libanese en woont nu nog samen met haar man en drie kinderen in Barcelona.  Na afloop van dit schooljaar verhuist ze met haar gezin naar Tunis. 

Manal

Manal is voortdurend op pad, vooral voor overleg met de andere Oxfams die hier in de regio werkzaam zijn.  Eén van de redenen voor Novib om een kantoor in Tunis te openen was om intensiever samen te kunnen werken met de andere Oxfams die hier in de regio werkzaam zijn.  En Manal moet er vooral voor zorgen dat die samenwerking soepel gaat verlopen.
Ik moet me hier natuurlijk wel een beetje op de vlakte houden wat m’n collega’s betreft, maar ik kan wel melden dat het nu al een “interessante” mix is bij elkaar. 

1 opmerking:

  1. Het komt inderdaad over als een zeer interessante mix van allerlei culturen. Leuk om nu de gezichten bij de namen te kennen. En ik ga ze vast volgende week zelf kennis met ze maken! Daar kijk ik naar uit!

    BeantwoordenVerwijderen