vrijdag 26 oktober 2012

Arm schaap ...


Vanmorgen werden we al vroeg gewekt door de oproep tot het gebed dat wel zo’n anderhalf uur duurde.  Omdat ik een makkelijke slaper ben, verweefde het monotone zingen van de muezzin zich als vanzelf met mijn droom.  Vandaag begint het offerfeest; Id al-Adha.  Dit wordt ook wel het grote feest genoemd.  Met de geur van de barbecue dat door het open raam naar binnen komt, schrijf ik dit blog.  Buiten is het verder erg rustig.  De meeste mensen vieren thuis het feest samen met de familie.  Een enkel gezin of een stel vrienden heeft op een open veldje, gewoon langs de kant van de straat, een barbecue in elkaar geknutseld.  Als we langs lopen zien we dat het vlees compleet zwartgeblakerd is.  Ziet er niet uit als een lekker sappig schapenboutje. 
Waar ligt de oorsprong van het offerfeest?  Het verhaal gaat terug naar Abraham, de aartsvader van de drie godsdiensten die allemaal in één en dezelfde God geloven.  Het verhaal van Abraham is een verhaal van beloftes, toewijding en geweldige wonderen, maar ook dat van jaloezie en gruwelen.  Als je er verder over nadenkt eigenlijk een heus horrorverhaal.  
 
Tijdens het offerfeest wordt herdacht dat Abraham, in de koran wordt hij Ibrahim genoemd, door God op de proef werd gesteld.  Hoe groot was zijn ware toewijding aan God?  Zou hij in staat zijn om zijn eigen zoon te offeren als God dit van hem zou verwachten?  Ja, Abraham was inderdaad bereid zijn zoon te offeren.  In de Thora en de bijbel wordt geschreven dat hij Izaäk wilde gaan offeren, de zoon die hij bij zijn vrouw Sara heeft gekregen.  Izaäk is de stamvader van de Joden en de Christenen.  De moslims herdenken echter dat hij bereid was om Ismaël te offeren, zijn oudste zoon van zijn bijvrouw Hagar.  Ismaël wordt beschouwd als de stamvader van de Arabieren.  Ibrahim maakte een altaar en legde Ismaël daar op.  Met een scherp mes wilde hij de keel van Ismaël doorsnijden, maar het mes sneed niet.  Ismaël ’s huid vertoonde zelfs geen enkel schrammetje.  Ibrahim probeerde het tot driemaal toe, maar het mes bleef weigeren.  Gefrustreerd smeet hij het mes tegen een rots.  De rots spleet meteen in tweeën.  Nu God had gemerkt dat Ibrahim serieus was, zond hij zijn engel Gabriël om Ibrahim tegen te houden.  Gabriël gaf Ibrahim een ram dat hij mocht gebruiken als offergave.  
Voor het offerfeest, wat trouwens ook het startpunt is van de jaarlijkse pelgrimage naar Mekka, koopt ieder gezin die dat kan betalen een schaap.  Dit schaap wordt geslacht door een slager die daarvoor speciaal bevoegd is.  Hij komt bij de mensen thuis.  Ook bij ons in de flat.  We zagen bloedspatten op de vloer van de gang.  Persoonlijk zou ik het leuk vinden als de messen nu eens een keer dienst zouden weigeren...  Het schapenvlees wordt gebruikt om zelf te eten en ook om samen te delen.  Een derde deel van het vlees is bestemd voor eigen consumptie, een derde deel om te delen met familie, buren en armen en het overige deel wordt bewaard voor de rest van het jaar.
 
Al een week of twee zien we overal groepjes schapen staan voor de verkoop.  Als ik de folder van de Géant, een grote supermarkt, bekijk, zie ik een geweldige aanbieding.  Als je daar een schaap koopt, krijgt je een baal hooi, 6 flessen priklimonade, 6 flessen water en 3 zakjes kruiden cadeau..  Dit jaar is het overigens een extra groot ‘offer’ voor de Tunesische moslims om een schaap te kopen.  Schapen zijn namelijk schaars op het moment.  Er zijn er veel verkocht aan buurland Libië waar dit jaar door de oorlog te weinig schapen waren.  Een schaap kost ongeveer 500 dinar (zo’n 250 euro), wat ongeveer een half maandsalaris is voor de gemiddelde Tunesiër.  Om toch het tekort aan te vullen zijn er schapen uit Roemenië gehaald om hier verkocht te worden.  Hetzelfde ras, maar toch vinden veel Tunesiërs deze schapen van een mindere kwaliteit.  Bij de gedachte dat er op één dag in Tunis alleen al duizenden schapen geslacht zijn moeten we wel even slikken. 
Zoals lang niet iedereen in Nederland warm loopt voor kerstmis, zijn er trouwens hier ook mensen die niet zitten te wachten op het vieren van het offerfeest.  De jonge taxichauffeur, waar Corné gisteren bij in de taxi stapte, vertelde dat hij niet veel geeft om een paar lange saaie dagen waarop niet veel te beleven valt.  ‘De hele dag schapenvlees eten, sommige mensen eten wel een kilo per dag.’  Mopperend voegt hij er aan toe: ‘Ik lust niet eens schapenvlees!’



 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten